Categorieën
Bezinning Broeder van het Leven

het ritme van de liefde

Een van de hoofdredenen waarom ik een kloosterexperiment ben begonnen, is om mezelf te helpen bij het vinden van een ritme van bezinning. Voor mij gaat religie over verbinding met wat je in het leven als belangrijkst beschouwt. Mijn bezinning is op die verbinding gericht. En omdat liefde voor mij het belangrijkste is, draait mijn ritme van bezinning om het ritme van de liefde.

04.15u. De wekker gaat. Na een keer omdraaien, zet ik een meditatie op via de app Insight Timer. De app heeft een keur aan docenten, een fijne timer en voelt helemaal niet commercieel. Je ziet dat je onderdeel bent van een wereldwijde gemeenschap van miljoenen mensen die mediteren, waarvan iedere keer als ik meedoe 400.000 tot 800.000 ‘live’ zijn. Een warm gevoel.

Ik kies voor een meditatie van Davidji, een grappige en liefdevol ogende docent uit California. Aan het eind van een meditatie doet hij steevast de hartelijke groeten vanuit zijn ‘sweet spot of the universe’. De meditatie duurt een minuut of twintig en is gericht op het samen diep in- en uitademen van een in jezelf gefluisterde bevestiging dat je bestaat. Vanuit die grond bevestig je aan het eind ook alles en iedereen waar je aan denkt. Simpel, maar doeltreffend. Ons bestaan is een wonder en het is heerlijk om daar bij stil te staan. Ik begroet het wonder in mijzelf en in anderen en in elk object dat ik in deze kamer tegenkom.

Na de meditatie kijk ik naar buiten: er ligt een deken van mist over de nog donkere stad. Een laag van twintig, dertig meter die het zicht op de huizen en straten belet en waar her en der een gebouw uitsteekt. De ramen van een groot gebouw verderop zijn elk nog onverlicht – op ééntje na. Eenzaam steekt het licht uit boven een donkerte van mist.

Ik neem een warme douche, fantastisch dat ik daar de beschikking over heb. Ik ruim een beetje op. Het is nog steeds donker en steek een voor een de kaarsen aan met een intentie. Liefde voor Jan, liefde voor mezelf, liefde voor dit klooster. Liefde voor Manja, liefde voor Mark, liefde voor Huub en Adelheid.

Wat er ook verder in de wereld gebeurt, hier, dit plekje, deze mens is goed.