Categorieën
Verbinding

Leef-omgeving

Broeders en zusters: leve de natuur!

Zalig zalig, deze ochtend weersta ik de neiging om de telefoon te pakken voor wat nieuws. Het gaat zo makkelijk: je kijkt op je scherm hoe laat het is, één beweging en je zit er in.

In plaats daarvan ga ik naar buiten voor een loopmeditatie een blok verder op. Het is vlak naast een drukke weg, maar het deert me niet. Er zit een brede vaart tussen mij en de weg en een kleine groenstrook. Het geheel wordt bovendien dwars overkoepeld door een metro- en spoorbrug, die met met haar dikke pilaren iets van bescherming geeft. Aan de overkant van de weg bulkt een verlaten bosje naast het spoor. Het gezang van vogels spat door de lucht, de fluiters trekken zich van het verkeer niets aan. Goed voorbeeld!

Och, jaaa, zo mag ik het leven graag: overzichtelijk, alles heeft zijn plaats en gang, en ook ik hoor erbij. Ik beloop mijn paadje en word rustig en soepel.

Als ik van de meditatie terug kom, lees ik met een kop thee in het blad van de Vogelbescherming. Een volle minuut staar ik naar een prachtige plaat van een mij onbekende vogel: de roodkeelduiker, gemaakt door een man in midzomernachtzon in Noorwegen terwijl hij urenlang languit op drassige bodem lag te wachten. Het wonder van schoonheid zonder plan, de blind briljante schepping van het leven – dát is mijn religie, háár wil ik dienen.

Maar hoe?

Ik heb mij aangemeld als stadsvogeladviseur/vrijwilliger bij de Vogelbescherming, maar wacht nog op een antwoord. Via hun wil ik me inspannen voor betere leef- en nestgelegenheid voor vogels in Amsterdam. Bij de Vogelwerkgroep Amsterdam vielen mijn vragen dood; er is een vacature voor de werkgroep ‘bescherming’, maar ik ben huiverig voor commissies en bureaucratie – ik wil acties, projecten van korte duur en duidelijke resultaten. Wáár kan ik die bereiken?

Een tiny forest helpen opzetten?

In het blad van de Vogelbescherming lees ik over de nieuwe Omgevingswet. Bestemmingsplannen heten nu “omgevingsplannen” en de gevolgen voor de natuur kunnen groot zijn. Als ik iéts wil betekenen voor meer natuur in Nederland, moet ik hier meer van afweten. Er is een website opgezet door samenwerkende natuurorganisaties: “Bewoners kunnen zelf initiatieven starten voor het ontwikkelen en verbeteren van de leefomgeving. De Omgevingswet daagt bewoners en bedrijven uit om actief ideeën aan te dragen. En overheden zullen bewoners de ruimte moeten geven om hun initiatief vorm te geven.

Ik wil helpen meer natuur in Nederland te krijgen. Dat past wel voor een ‘broeder van het leven’. Ik besluit om me in de omgevingswet te verdiepen om van daaruit te helpen met nieuwe initiatieven.

Meer:

https://www.samenvooronzeleefomgeving.nl/

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roodkeelduiker