Categorieën
Bezinning

In de weerklank van de eeuwige jaren

Dagopening 30 april 2022

Het is nog vroeg in de morgen en ik weersta de zuigkracht van het nieuws, het werk, de 1001 kleine dingen van het huishouden: mijn leven, mijn relaties, mijn vlees en bloed.

In de keuken trekt een kop thee, ik lig op bed en kijk om me heen. Lees wat. Grappig hoeveel beelden er plotseling komen van mensen en situaties die hier helemaal niet zijn. Ik haal diep adem en kijk nog eens.

Door de grote ramen zie ik de wereld buiten, waar kleine auto’s in de verte door de straten rijden en vogels in glijvlucht over de stad vliegen. De wereld, waar ik zo ga instappen om mee te doen. De wereld, waarin ik gelukkig ben als ik goeds bij kan dragen.

Maar ik ben nog hier, in de bijna lege ruimte van mijn kloosterstudio, waar het mooi en rustig is. De weinige spullen die ik er heb neer gezet, staan er verzorgd en in goede verhouding bij. Warme, niet oordelende getuigen van mijn soms morsig leven, dat nu – éven – zuiver voelt, en ruim, in de weerklank van de eeuwige jaren.

Broeder Damiaan

(Titel: naar Thomas Merton)