Algemeen belang is eigen belang

  • “Het begin van hier” – dagopening
    “Ze noemen je een vreemdeling en ze vergeten dat het leven een grote onbekende is.” Baban Kirkuki. Gisteren was ik in Utrecht om me aan te melden als vrijwilliger bij een vluchtelingenorganisatie. Ik wil iets goeds aan de wereld bijdragen zonder dat ik ervoor betaald krijg. Gewoon, omdat het goede dat gebeurt in ruil voor geld toch wel gebeurt. Daar zorgt dat geld wel voor. Waar het geld niet is, zijn andere bronnen nodig: liefde, vriendschap, samenleving. Als die er nog niet zijn, kun je ze helpen ontstaan. Dan gebeurt voor mij “God”. Liefde zonder ruil of gunsten.
  • Amsterdamse Apartheid
    Afgelopen zondag zong ik mee met een pop-up koor in Amsterdam. Dertien jaar geleden heb ik het zingen ontdekt als een directe manier om me te uiten en te verbinden met het leven. Hoe heerlijk is het je eigen stem te horen in een melodie die je vervoert met teksten die je pakken, alsof je […]
  • Leef-omgeving
    Broeders en zusters: leve de natuur! Zalig zalig, deze ochtend weersta ik de neiging om de telefoon te pakken voor wat nieuws. Het gaat zo makkelijk: je kijkt op je scherm hoe laat het is, één beweging en je zit er in. In plaats daarvan ga ik naar buiten voor een loopmeditatie een blok verder […]