Algemeen belang is eigen belang

  • Een broeder met certificaat
    Na een cursus van een paar maanden kreeg ik deze week mijn certificaat als metgezel (“caregiver”) van licht dementerende senioren bij Home instead Amsterdam. Ik ben nu dus “een broeder met een certificaat”. Daar ben ik blij mee: het is een van de leukste banen die ik in mijn leven had. Een prachtige manier ook […]
  • Dagsluiting
    “God” is liefde hoor je vaak, ik zeg en schrijf het zelf ook wel eens. Liefde is echter een vaag begrip, dus eigenlijk zeg je er niets mee. Tenzij je het verbindt met iets tastbaars, iets echts: een daad bijvoorbeeld, die concreet iets goeds bijdraagt aan de wereld. Of een gebaar of intentie die een […]
  • “Het begin van hier” – dagopening
    “Ze noemen je een vreemdeling en ze vergeten dat het leven een grote onbekende is.” Baban Kirkuki. Gisteren was ik in Utrecht om me aan te melden als vrijwilliger bij een vluchtelingenorganisatie. Ik wil iets goeds aan de wereld bijdragen zonder dat ik ervoor betaald krijg. Gewoon, omdat het goede dat gebeurt in ruil voor geld toch wel gebeurt. Daar zorgt dat geld wel voor. Waar het geld niet is, zijn andere bronnen nodig: liefde, vriendschap, samenleving. Als die er nog niet zijn, kun je ze helpen ontstaan. Dan gebeurt voor mij “God”. Liefde zonder ruil of gunsten.