ontvang mijn broederbrief

De wereld heeft meer liefde en wijsheid nodig. Die wens ik met heel mijn hart. Hoe vaak mijn verstand ook stottert!

Via mijn broederbrieven neem ik hart én verstand serieus. Al schrijvende volg ik mijn verlangen een broeder van het leven te zijn. Weg van de spotlichten van de sociale media, vanuit de marge van mijn kleine kloosterstudio, voor mensen die er echt belangstelling voor hebben.

Abonneer je op de losse seriebrieven via de mail of de kwartaalbrief via de post.
(ook in het Sranantongo: moro)

Wat zijn de series?

(klik op serie voor meer informatie)

‘leven aan de rand’
over de zorg voor ouderen met dementie en hun afscheidswijsheid

Als helpende in de ouderenzorg help ik mensen met beginnende dementie zo lang mogelijk thuiswonen. Mijn naam vergeten ze, maar zodra er een klik is, onthouden ze mij met hun hart. Hun gevoelsgeheugen is namelijk gewoon in tact. Zo ontstaat vaak een intieme band.

We koken en eten samen, wandelen, pingpongen of bezoeken een museum. Wanneer nodig, help ik met de verzorging.

Status, bezit, uiterlijk – wordt voor de meesten van deze ouderen onbelangrijk. Ze leven ‘aan de rand’ van het leven. Wat telt, is tijd en aandacht. Leren genieten van kleine dingen. Ik leer mee.

Dit werk geeft mij het stukje verbondenheid dat in onze samenleving vaak verborgen blijft.

Lees een brief

Het gevoel blijft

Daar zit ik dan met een zilvergrijze mevrouw van 87 in haar kleine huiskamer bij het Vondelpark. Ze lijkt gekrompen en oogt fragiel, maar de stof van haar blauwe trui zit als gegoten. Een paars sjaaltje maakt het compleet, met daarboven haar gerimpelde gezicht onder het warme licht van een grote eettafellamp.

Voor haar ligt de opengeslagen Volkskrant, zoals die altijd voor haar ligt. Zelfs tijdens het praten, pakt ze de krant geregeld tussen de vingers. Alles wat we bespreken, lijkt een onderbreking van haar dag-lang ritueel.

Wat ze leest, vergeet ze. Dat ze leest, is wat haar gaande houdt.
Gulle glimlach om een grapje. Een vraag hoe het gaat. Dan weer buigen over het groot en grijs papier. “Wil je wat drinken?”

Ik pak mijn muts. Zij: “Moeten we gaan…?” We gaan.
Ze haakt zich in mijn arm. We schuiven over stoep en straat, van zitbankje naar vensterbank – overal waar ze even rusten kan.

We eten waar we elke week eten: een zeldzame plek in de grote stad waar het geld niet telt en vrijwilligers koken. Haar oude communisten-hart veert op. Ze eet slechts een paar happen, maar neemt veel op.

Terug het donker in. In de nauwe gang van de tuin geeft ze me haar porseleinen hand. Voor de vijfde keer vraagt ze, aan de tafel bij de krant: “Heb jij Sybrand gekend?”

De toon is het antwoord, niet wat je zegt. Gevoel blijft hangen, woorden vliegen weg. Dan zij weer: “Ik mis hem zo…”

Ze ploft op de bank als ik de t.v. aanzet, vouwt haar voeten over een krukje. Ik, met mijn liefste stem: “Zal ik nog een kopje koffie zetten?” Ze smelt. Ik weet het antwoord al: “Dat vroeg Sybrand vroeger ook altijd…”

Ik reik het kopje aan, ga naast haar zitten. Vrijwel schouder aan schouder kijken we op de smalle bank naar het journaal. Een zucht, we kijken elkaar hoofdschuddend aan.

Je mag gerust nog een paar koekjes hoor.” Ik knik en pak ze met hernieuwde jongenstrek.

Dit is geen werk.
Dit is belangrijk werk.
Dit is het mooiste werk dat ik ooit deed.

‘gesprekken met gewone mensen’
hoe kijken mensen zonder merk, bekendheid of achterliggende studie naar liefde en wijsheid?

Ik geloof in de betekenisgevende kracht van liefde en zoek wijsheid om haar mogelijk te maken. Hoeveel ruimte voelen “gewone” mensen hiervoor?

Gewoon: mensen die er niet voor gestudeerd hebben. Die het geluk hebben geen product te hoeven zijn. Die dus geen reclame hoeven maken. Mensen voor wie hun voornaam genoeg is. Die bereid zijn iets voor een ander te doen. Die weten dat je daar blij van wordt.

Mensen die net als ik liefde en wijsheid belangrijk vinden. Die ernaar zoeken als het er niet is. Misschien kunnen we wat van elkaar leren.

Lees een brief

De eerste brief verschijnt in april.

‘nieuw Nederlands verhaal’
geworteld in mijn land op zoek naar verhalen die ons verbinden met het grotere verhaal van de mensheid

Het vermogen verhalen te vertellen is volgens Yuval Harari de superkracht van de mens. Verhalen verbinden mensen met elkaar en maken zo samenwerking mogelijk. Die samenwerking maakte ons heerser op aarde.

De verhalen die we tot nu vertelden, hebben echter geen antwoord op de grootste uitdaging van onze tijd: hoe we met miljarden mensen op één planeet kunnen leven zonder elkaar en de natuur kapot te maken.

Lang heb ik geloofd in een nieuw groot verhaal dat wél een antwoord heeft: het verhaal van “sapiens”, de menselijke soort. Maar veel mensen blijken met hart en ziel verbonden aan bestaande verhalen: die van hun land, cultuur, religie of eigen ik. Hun verbondenheid met de soort is zwak.

Daarom zoek ik het antwoord in een ‘update’ van bestaande grote verhalen. Te beginnen met het verhaal waarin ik leef: dat van Nederland. Een verhaal zonder verteller. De som van ontelbare, kleine en levende verhalen. In deze serie probeer ik een paar van die verhalen sterker te maken. Verhalen die zoeken naar liefde en wijsheid en Nederland meenemen naar het grotere verhaal van onze soort.

Dit zijn mijn zoekregels:

  • Eerlijk naar het verleden, zonder zelf-kastijding.
  • Met liefde voor vrijheid én actief burgerschap.
  • Identiteit ondergeschikt aan de wil iets voor je land te doen.
  • Een verhaal dat alleen groen is als het ook sociaal kan.
  • Dat grenzen accepteert én kansen pakt ze te overstijgen.

Ik prik zwerfafval, doe vrijwilligerswerk, leer Surinaams, fiets en wandel rond. Af en toe pak ik uit met een gedicht of – waarom niet – een heus voorstel ter verbetering van ons land. Wie weet waar dat toe leidt…

Lees een brief

Ook ik graai in een vuilnisbak naar blik

Zomaar een donderdag in een buitenwijk van Amsterdam. Ik sla een hoek om en in de verte zie ik een vrouw met omslagdoek over een grote prullenbak gebukt. Kleurige doek, zware wenkbrauwen. Ik schat haar een jaar of 60. Met een tak graait ze de bak in, gooit de tak weg. Dan steekt ze haar arm in de prullenbak. Bijna verdwijnt ze met haar hoofd in een van de gaten.

Het schokt me. Dat we mensen in vuilnisbakken naar statiegeld laten graaien. Een vrouw van deze leeftijd… Ik denk aan een vriendin die zwervers zelden iets geeft, maar spontaan een tientje gaf toen ze een man in een prullenbak naar blikjes zag vissen. “Dit zou niemand hoeven moeten doen!” vuurspuwde ze.

Terwijl ik de vrouw passeer, probeer ik discreet mijn blik af te wenden. “Hey!“ hoor ik haar roepen. “Hey, jij daar!”

Ik schaam me omdat ik haar bestaan wilde ontkennen en hou halt. Met priemende ogen kijkt ze me aan en wenkt. “Jij! Komen! Helpen!”

Het irriteert me. Hoezo: helpen?? Denkt ze nu echt dat ik in die vuilnisbak ga graaien?! Met vertrokken gezicht protesteer ik: “Nee… sorry, dat ga ik echt niet…” Woedend onderbreekt ze me: “Komen! Nu!” Mijn haren staan recht overeind. De onbeschaamdheid… Toch zie ik mijzelf naar haar toe lopen, verbaasd over mijn eigen hulpvaardigheid.

Ze kijkt me iets zachter, maar nog steeds verbolgen aan. “Hier,” ze geeft me een tak, “Jij ook proberen.” Verbijsterd staar ik van de tak naar de bak en weer naar haar. Ze wijst naar de bak. “Jij lang.”

Beïnvloedbaar als ik ben en ondanks 50 jaar levenservaring kennelijk nog steeds bereid de wereld te redden, begin ik met een schuin hoofd in de gaten van de vuilnisbak te loeren.

Ik zie weinig.

Tot mijn eigen verbazing gaat mijn arm omhoog. Met de tak peuter ik in de vuilnisbak. Ik voel en hoor iets dat op een blikje lijkt. “Ja, goed!” hoor ik haar naast me. Het lukt me het blikje langs de kant van de bak omhoog te bewegen. Mijn andere hand schiet de bak in.

Het is vergeefs. IK WIL DIT NIET! besef ik plots. Pardoes trekt mijn hand zich terug. Ik laat de tak vallen, schud mijn hoofd en been weg, een spoor van bittere verwijten achter me latend.

Dit systeem moet anders.

‘aardse mystiek’
over voeling met het mysterie van het aardse bestaan zonder goddelijke openbaringen

Niemand begrijpt wat we hier op aarde doen. Er bestaat dan ook geen absolute maatstaf om elkaar mee te beoordelen. De diepste waarheid is: ‘we weten het niet‘.

Gelukkig gaf de evolutie ons een instinct voor liefde en het vermogen te leren van ervaringen. Waar liefde sterk is, groeit geluk. Wijsheid weet die kracht te vinden.

Daarom kies ik in de ‘wolk van niet-weten’ voor liefde en wijsheid als kompas. Ze inspireren me deel te nemen aan het leven en plaatsen mijn kleine leven in perspectief. Ze tillen me op uit mijn tijdelijkheid naar het – letterlijk – eeuwige mysterie waarin we bestaan. Een mysterie dat zomaar kan ophouden, maar het niet doet. Het draagt ons, voedt ons. Het vervult me ontzag.

Ik aanvaard het wereldbeeld dat ons vanuit de wetenschappen wordt aangereikt. Een wereldbeeld dat nooit af is, maar ons mensen tegelijkertijd de ongelooflijke macht gegeven heeft om te heersen op aarde. Die macht vraagt om verantwoordelijkheid. Maar ook om eerbied: alle kennis maakt het wonder van het bestaan met al haar details, omvang en diepte alleen maar groter.

Tegen dit groots, schitterend, schrijnend mysterie zeg ik in deze serie:

DANKJEWEL
elk woord is te klein voor je daarom noem ik je geen “God”

ik spreek je ook maar zelden aan
je luistert toch niet
en hoort alles.

Onpeilbaar, onpeilbaar is de werkelijkheid. Wie durft zichzelf een der wijze mensen te noemen? Wie kent de verklaring van wat ons omgeeft?”
Prediker.

Lees een brief

student van het wonder

Een gewone donderdagochtend: ik heb vrij en laat de vrijheid tot me komen. Geen agenda. Geen te doen dingen. Een paar uur ruimte thuis. Ik steek een kaarsje op, zing een lied. Even ben ik stil om de zwaartekracht te voelen. In mijn gedachten strek ik mij als een reus neer op de aarde en voel me gedragen. Ik stofzuig. Ik was af. Als de zon door de ramen schijnt, zie ik hoe vuil ze zijn en poets er één (een mens moet niet overdrijven). 

Volstrekt onbelangrijke gebeurtenissen in de loop van de wereldgeschiedenis. Maar voor mij, nu, van wereldbelang. Vanaf veertien-hoog kijk ik naar buiten en zie hoe het leven zich ontvouwt. Mijn blik niet langer vertroebeld door wat ik moet doen of wat er is gesproken. Vrij van mij bewegen de dingen door de straten. Voetgangers, fietsen. Een witte auto remt voor een stoplicht en wacht, terwijl niemand oversteekt of langs rijdt. 

De ochtendzon ligt als een warme deken over de vormen. In de lucht passeert de witte flard van een wolk tegen een achtergrond van doorschijnend blauw. De spullen in mijn studio ogen plots nieuw, vers geschapen, vanuit het onzichtbaar vuur waarin alles ontstaat. Er is geen “God” wat mij betreft, geen oppermachtig wezen, maar wel een ongrijpbaar wonder dat elk moment kan ophouden om te bestaan. Maar dat niet doet. 

Zie: weer een tel waarin ik leef. Waarin alles leeft, rondgaat in een ruimte die geen mens begrijpt, ongeacht de wiskundige formules die je erop loslaat. Het is de poëzie van een voortdurende schepping, waarvan ik elk moment het wonder probeer te zien, omdat dit wonder mij troost en optilt en laat voelen dat wat er ook aan bittere slechtheid bestaat nooit, nóóit kan tippen aan de fabelachtige schoonheid die desondanks, elk moment, zich op een ontelbaar aantal plaatsen tonen laat.  

Meer over aardse mystiek

Verbinding met het “bestaansmysterie” zonder het redelijke, aardse denken los te laten, noem ik “aardse mystiek” in navolging van de filosoof Arnold Ziegelaar.

Hoe werken de brieven?

Kies hieronder voor:
(1) losse brieven via de mail
(2) kwartaalbrief via de post

(1) via de mail: losse brieven

  • Verschijning: per serie 1 brief elke 4 tot 6 weken.
  • Selecteer hieronder je serie(s) en kies het aantal brieven:
    per 3 brieven: €5,- Dus 6 brieven: €10,- en 9 brieven: €15,-, etc.
    (+€0,55 bank/webkosten)
  • Eenmalig: je abonnement stopt als je tegoed op is.
    Doorlopend: je tegoed wordt elke 3 maanden aangevuld (tot opzegging).

(2) via papieren post: kwartaalbrief

  • Verschijnt einde elk kwartaal.
  • Overal ter wereld bezorgd.
  • Nederlandstalige brief bevat beste uit de series.
    Sranantongo broederbrief volgt eigen logica (moro).
  • 1 brief inclusief porto: €15,-.
    (+€0,55 bank/webkosten)
  • Eenmalig: je abonnement stopt na 1 kwartaal.
    Doorlopend: je abonnement loopt door tot opzegging.

Maak je keuze

(1) losse brieven per mail

Kies hieronder je serie(s). Per serie verschijnt elke 4 tot 6 weken een brief.



x3 brieven (eenmalig)
€ 5,00
x3 brieven (per kwartaal)
€ 5,00 per kwartaal



Totaal



(2) kwartaalbrief per post

Kies voor de papieren brief hieronder. Over de hele wereld bezorgd.

Verschijning: einde elk kwartaal.
(fu Sranantongo moro dyaso)






Totaal