broeder damiaan
broeder van het leven

Een solo-religieus
broeder damiaan is mijn ‘coming out’ als solo-religieus: iemand die leeft naar een religieuze overtuiging los van een religieus instituut.

Mijn religieuze overtuiging is een mystieke, geïnspireerd door de natuurwetenschappen. Wij zijn een tijdelijke verschijning van het leven, dat een tijdelijke verschijning van de kosmos is. Waarom de kosmos is, weet niemand.

Ontzag en liefde voor het wonder van de kosmos is de bron van mijn religiositeit. Hoe ongrijpbaar dit wonder ook is, ik wil mij ermee verbinden. Vanuit de grondtonen waarmee ze mij vervult: liefde en ontzag.

Broeder Damiaan
Vogel Ikoon voor broeder Damiaan door Huub en Adelheid Kortekaas

Geïnspireerd door de natuurwetenschappen
Voor mijn religiositeit heb ik geen “Godnodig. De natuurwetenschappen vertellen al van voldoende mirakel.

Volgens die natuurwetenschappen zijn we ontstaan uit een 13,8 miljard jaar oud creatief, kosmisch proces dat miljarden sterren voortbracht, waaronder onze zon. Dankzij die zon ontvouwt zich al 3,5 miljard jaar het leven, en sinds zo’n 200.00 jaar de mens.

Dit kosmische proces bepaalde ten diepste wie wij zijn en draagt ons nog elke dag. Het inspireert me: we zijn ten diepste met elkaar verbonden. Het biedt hoop: alles is mogelijk – zie wat er allemaal bestaat en bestaan heeft.

Maar de creativiteit van de kosmos stemt ook tot nederigheid: niemand beheerst tijd, ruimte of zwaartekracht. En geeft troost: zelfs de grootste misdaad kan niet de krachten stuk maken waarmee de kosmos geweven is.

Verbinding

Ik voel ontzag en liefde voor het bestaan. Ik wil mij er dan ook vanuit ontzag en liefde mee verbinden. Schuw voor iedere vorm van Waarheid. Met als dagelijkse intentie een broeder van het leven te zijn. Iedere dag opnieuw zoek ik in mij de kracht en de motivatie om iets goeds toe te voegen aan het leven, in de korte tijd dat ik hier op aarde ben.

Ik werk parttime als mede coördinator van pelgrimsroute de Walk of Wisdom en als metgezel van ouderen met dementie bij Home Instead Amsterdam. Verder probeer ik een niet al te onaardige medeburger te zijn.

Kloosterstudio
Ik woon in een kloosterstudio in Amsterdam. Hier beoefen ik een flexibel ritme van yoga, meditatie, werk en gebed met voldoende ruimte voor sport en ontspanning. Gebed is voor mij: verbinding voelen, liefde toelaten, vertrouwen vinden – voor zover ik daartoe in staat ben.

Ik hou van poëzie, muziek en levensbeschouwing en schrijf graag columns over mijn struikelende pogingen een goed mens te zijn gegeven de verbijsterende omstandigheden van het leven.

Het symbool van mijn kloosterstudio – Vogel- is een icoon van het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas. Het staat symbool voor mijn religiositeit: vrij, maar verbonden met de eigen habitat.

Persoonlijke achtergrond

  • Geboren in 1973 als Damiaan Messing in het Nederlandse Brabant.
  • Rooms-katholiek opgevoed, maar niet praktiserend.
  • Masterdiploma Politicologie Universiteit van Amsterdam en bachelordiploma Religiewetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen.
  • Voormalig speechschrijver in Den Haag en academisch schrijfcoach (o.a. Radboud Universiteit), pionier pelgrimsroute Walk of Wisdom.
  • Nu mede coördinator Walk of Wisdom Nijmegen en metgezel van ouderen met dementie bij Home Instead Amsterdam.
  • Kloosterervaring bij de kapucijnen in Velp (N-Br) en de Thaise bosmonnikken in Engeland.
  • Mijn huidige klooster-orde is die van de zwaartekracht en het licht, het uitdijend heelal en de miljarden ecologische en menselijke verbindingen die ons mogelijk maken.
  • Relatie met Manja Bente.
  • Ik ben o.a. lid van Natuurmonumenten, de Vogelbescherming, het Humanistisch Verbond, vakbond FNV, Trouw, Resurgence & the Ecologist en Volt.

Bovenste foto: door Marja Hakkoer. Meer lezen? Link.