broeder damiaan
Een solo-religieus: voor liefde en waarheid

Een solo-religieus
broeder damiaan is mijn ‘coming out’ als solo-religieus: iemand die leeft naar een religieuze overtuiging los van een religieus instituut.

In mijn geval is dat de mystieke overtuiging dat we als mensen ten diepste met elkaar, de natuur en het universum verbonden zijn. Ik zie mijzelf als een tijdelijke verschijning van het leven, dat weer een tijdelijke verschijning van de kosmos is. Waarom de kosmos is, weet niemand.

Broeder Damiaan
Vogel Ikoon voor broeder Damiaan door Huub en Adelheid Kortekaas

Waarheid
Voor mijn mystiek heb ik geen Goddelijke openbaring nodig: de natuurwetenschappen vertellen al genoeg wonder.

Volgens deze zijn wij ontstaan uit een al 13,8 miljard jaar gaande, creatief kosmisch proces dat miljarden sterren voortbracht, waaronder onze zon. Dankzij die zon ontvouwt zich nu 3,5 miljard jaar lang het leven, en sinds zo’n 200.00 jaar de mens.

Dit ontzagwekkend proces bepaalde ten diepste wie wij zijn en draagt ons elke dag. Deze waarheid toelaten, is mijn dagelijkse religieuze oefening. Het geeft me innerlijke vrede en perspectief.

Liefde
De indrukwekkende waarheid van de kosmos geeft mij echter geen handelingsperspectief die me gelukkig maakt.

Dat handelingsperspectief vind ik in de liefde. Mijn dagelijkse intentie is daarom een broeder van het leven te zijn. Door iets positiefs toe te voegen aan de wereld waarin ik woon.

Dat probeer ik vooral via mijn werk voor pelgrimsroute de Walk of Wisdom (samen met mijn vriendin Manja), als metgezel voor ouderen met dementie en door een niet al te onaardige medeburger te zijn.

Kloosterstudio
Ik woon in een kloosterstudio in Amsterdam los van een religieus instituut. Hier beoefen ik een flexibel ritme van yoga, meditatie, werk en gebed met voldoende ruimte voor sport en ontspanning. Gebed voor mij is: liefde en waarheid toelaten – voor zover ik daartoe in staat ben.

Ik hou van poëzie en schrijf graag columns over mijn struikelende pogingen een goed mens te zijn gegeven de verbijsterende omstandigheden van het bestaan.

Het symbool van mijn kloosterstudio – Vogel- is een icoon van Huub en Adelheid Kortekaas. Het staat symbool voor mijn religiositeit: vrij, maar verbonden met de eigen habitat.

Persoonlijke achtergrond

  • Geboren in 1973 als Damiaan Messing in het Nederlandse Brabant.
  • Rooms-katholiek opgevoed, maar niet praktiserend.
  • Masterdiploma Politicologie Universiteit van Amsterdam en bachelordiploma Religiewetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen.
  • Voormalig speechschrijver in Den Haag en academisch schrijfcoach (o.a. Radboud Universiteit), pionier pelgrimsroute Walk of Wisdom.
  • Nu mede coördinator Walk of Wisdom Nijmegen en metgezel van ouderen met dementie bij Home Instead Amsterdam.
  • Kloosterervaring bij de kapucijnen in Velp (N-Br) en de Thaise bosmonnikken in Engeland.
  • Mijn huidige klooster-orde is die van de zwaartekracht en het licht, het uitdijend heelal en de miljarden ecologische en menselijke verbindingen die mij mogelijk maken.
  • Relatie met Manja Bente.
  • Ik ben lid van Natuurmonumenten, Volt, het Humanistisch Verbond, Milieudefensie en vakbond FNV.

Bovenste foto: door Marja Hakkoer