broeder damiaan
broeder van het leven

Een solo-religieus
broeder damiaan is mijn ‘coming out’ als solo-religieus: iemand die leeft naar een religieuze overtuiging los van een religieus instituut.

Mijn religieuze overtuiging is een mystieke, geïnspireerd door de natuurwetenschappen. Wij zijn een tijdelijke verschijning van het leven, dat een tijdelijke verschijning van de kosmos is. Waarom de kosmos is, weet niemand.

Verbinding met de kracht van de kosmos is de kern van mijn religiositeit.

Broeder Damiaan
Vogel Ikoon voor broeder Damiaan door Huub en Adelheid Kortekaas

Geïnspireerd door de natuurwetenschappen
Voor mijn religiositeit heb ik geen “Godnodig. De natuurwetenschappen vertellen mij al voldoende mirakel.

Volgens de natuurwetenschappen zijn we ontstaan uit een 13,8 miljard jaar oud creatief, kosmisch proces dat miljarden sterren voortbracht, waaronder onze zon. Dankzij die zon ontvouwt zich al 3,5 miljard jaar het leven, en sinds zo’n 200.00 jaar de mens.

Dit kosmische proces bepaalde ten diepste wie wij zijn en draagt ons nog elke dag. Het inspireert me: we zijn ten diepste met elkaar verbonden. Het biedt me hoop: alles is mogelijk – zie wat er allemaal bestaat en bestaan heeft.

De creativiteit van de kosmos maakt me ook nederig: niemand beheerst tijd, ruimte of zwaartekracht. Het troost me: zelfs de grootste misdaad kan niet stuk maken waarmee de kosmos geweven is.

Verbinding

Ik wil me verbinden met het wonder van het bestaan dat mij mogelijk maakt. Mijn dagelijkse intentie is daarom een broeder van het leven te zijn. Ik wil iets goeds toevoegen in de korte tijd dat ik hier op aarde ben met de bescheiden middelen die ik daarvoor gekregen heb.

Ik werk parttime als mede coördinator van pelgrimsroute de Walk of Wisdom (met mijn vriendin Manja) en als metgezel van ouderen met dementie bij Home Instead Amsterdam. Verder probeer ik een niet al te onaardige medeburger te zijn.

Kloosterstudio
Ik woon in een kloosterstudio in Amsterdam. Hier beoefen ik een flexibel ritme van yoga, meditatie, werk en gebed met voldoende ruimte voor sport en ontspanning. Gebed is voor mij: liefde en wijsheid toelaten – voor zover ik daartoe in staat ben.

Ik hou van poëzie en levensbeschouwing en schrijf graag columns over mijn struikelende pogingen een goed mens te zijn gegeven de verbijsterende omstandigheden van het bestaan.

Het symbool van mijn kloosterstudio – Vogel- is een icoon van het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas. Het staat symbool voor mijn religiositeit: vrij, maar verbonden met de eigen habitat.

Persoonlijke achtergrond

  • Geboren in 1973 als Damiaan Messing in het Nederlandse Brabant.
  • Rooms-katholiek opgevoed, maar niet praktiserend.
  • Masterdiploma Politicologie Universiteit van Amsterdam en bachelordiploma Religiewetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen.
  • Voormalig speechschrijver in Den Haag en academisch schrijfcoach (o.a. Radboud Universiteit), pionier pelgrimsroute Walk of Wisdom.
  • Nu mede coördinator Walk of Wisdom Nijmegen en metgezel van ouderen met dementie bij Home Instead Amsterdam.
  • Kloosterervaring bij de kapucijnen in Velp (N-Br) en de Thaise bosmonnikken in Engeland.
  • Mijn huidige klooster-orde is die van de zwaartekracht en het licht, het uitdijend heelal en de miljarden ecologische en menselijke verbindingen die ons mogelijk maken.
  • Relatie met Manja Bente.
  • Ik ben o.a. lid van Natuurmonumenten, de Vogelbescherming, het Humanistisch Verbond, vakbond FNV, de Correspondent, Milieudefensie en Volt.

Bovenste foto: door Marja Hakkoer. Meer lezen? Link.